Series_One Atka
Series_Two Atka II
Series_Three Holt-Maros
Series_Four Horgász OB
Series_Five Series_Five

Atkai holtágról röviden

Alapadatok: Az Atkai Holt-Tisza néven is ismert holtág Csongrád megyében található, 107 ha nagyságú, kb. 6,8 km hosszú, átlagmélysége 5 m, de persze vannak sekélyebb és mélyebb (jóval mélyebb) helyek is, átlagszélessége 122 m. Területe két főbb részre osztható. Az első a horgászható szakasz, ez a leghosszabb. Ennek a holtág északi végéig tartó folytatása a védett rész. A második szakasz egy zárt, sekély rész, melynek neve Disznó-öböl vagy – a helyiek nyelvén – Kis-Tisza. Ott található a sziget is, amit a két holtágrész fog közre. Ezen van a hármas kikötő, mely egyúttal a bojlis pálya is.

Atka és környéke a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzet része, a sátrazás tilos, maximum sátras ernyő használata a megengedett. Háziállatot sem szabad bevinni.

Meder, part és vízállás: Atka legelején, a déli oldalon van egy nagy átemelő szivattyú. 5 csatornából kap vízutánpótlást a holtág, így magas vízálláskor mindig friss víz van a mederben. A főszezon idején magasabb vagy normál a vízállás, míg ősszel leengedik téli szintre, ami a normálnál akár 0,6-1,5 m-rel is alacsonyabb lehet. Általában van egy kisebb áramlása a víznek.

Mivel a holtág patkó alakú, belső és külső ívet lehet megkülönböztetni rajta. A belső íven, tehát a töltés felőli oldalon éjjel is szabad horgászni, de a túlparton, vagyis a külső íven csak napkeltétől napnyugtáig, ami a napijegyen, vagy engedélyen fel van tüntetve. A belső ív elejétől a halőrházig, és attól kb. 250 m-ig mólók találhatóak. Erre van az 1-es kikötő is (a szakasz elején), a mólók után pedig a 2-es kikötő.

A belső ív mentén továbbhaladva a part mindenhol egyenletesen lejt, a vízhez könnyű lejutni. Ezzel szemben a külső ív magas part, néhol szakadó partokkal tarkítva, ott a vízhez lejutni nem mindenütt könnyű, a part egyedül a kiserdőnek nevezett részen szép egyenletes.

A meder változatos, de többnyire mély. Nem sekély holtágról van szó: a Tisza szabályozása során egy nagy, patkó alakú kanyart választottak le a folyóról, így vannak akár 8-11 m mély gödrök is (normál vízállásnál) a mederben. A sziget déli végénél a legmélyebb a holtág. A holtág közepe táján még néhol vannak mélyebb medertörések, de ott már a 8-6 m-es mélység a jellemzőbb, végül kiérve a kanyarból, egészen a déli végéig már csupán 2-5 m-es mélység az uralkodó. A déli végén a part menti rész sekély, de a közepénél van egy medertörés, ami a pontyhorgászok kedvelt helyei közé tartozik. A Kis-Tisza sekély, a parti állások nagyobb része elhanyagolt, sok a bedőlt fa és a vízi növényzet. 

Megközelíthető: Szegedről a 47-es számú főúton Hódmezővásárhely felé haladva az algyői Tisza-híd előtt balra, majd az aszfaltozott árvízvédelmi töltésen mintegy 6 km megtétele után balra terül el a holtág déli vége. A töltésen továbbhaladva ismét találkozunk a vízzel, de ez már az északi (védett) része. Az árvízvédelmi gát töltésközlekedési engedély (az ATIKÖVIZIG által kiadott „Töltésközlekedési hozzájárulás”) megváltásával használható, de aki ezt nem akarja megváltani, annak természetesen rendelkezésre állnak más útvonalak is. Az egyik lehetőség a 47-es úton Vásárhely felé haladva a második körforgalomban balra, a vasútállomás irányába kell haladni, majd az aszfaltozott úton végig, egyenesen. Így elérünk az algyői főcsatornához, azon túljutva jön a libás tanya, ott jobbra kell továbbhaladni, át a töltésen, végül kiérünk a szántóföldre. Ott már csak kb. 300 m földút következik, ami viszont nagyobb esők után csaknem járhatatlan. A másik lehetőség Sándorfalva felől Csongrád irányába haladva: ahogy elhagyjuk Sándorfalvát, balról hétvégi házak lesznek, meg egy bolt. Ha ezt is elhagyjuk, kb. 800 m megtétele után jobb kéz felől lesz néhány ház. Ott kell lefordulni az első lehetőségnél jobbra. Ha először egy fenyőerdőhöz, majd egy nagy ezüstfákkal tarkított homoki pusztasághoz, végül szántóföldekhez érünk, akkor jó irányba haladunk. :) Egy szivattyúház is lesz a szántóföldes rész közepe táján (csak úgy végső támpontnak…). Aki pedig Csongrád felől érkezik, jobb oldalon lesz valami benzinkút-féle, utána következnek a hétvégi házak a bal oldalon, ott lesz az út.